Unilever doet plofkippen in de ban

Unilever heeft zich uitgeproken tegen plofkippen. Ze gaan kippen gebruiken die een beter leven hebben gehad, met meer levensruimte en vrijwel geen antibiotica hebben toegediend gekregen. Vanaf eerste kwartaal volgend jaar gebruikt Unilever geen plofkippen meer in de kipknakworstjes van Unox. De andere producten met kipproducten zoals soep, ragout en noodles volgen zeer snel. Wel gebruikt Unilever het logo voor “beter leven” met maar één ster, om realistisch te blijven.

In 2010 maakte Unilever al een begin met het gebruiken van varkens die een beter leven hebben. In 2012 heeft al 60% van de varkens die gebruikt worden voor de rookworst een beter leven gehad. Ze hopen deze trend voort te zetten, net als met de kippen.

Het doel is om 100% plofkipvrij te worden. Ze beginnen met de eerste stappen om te kijken waar de probleemgebieden zitten. Ook wordt gekeken naar de aanvoer van vlees, aanpassing van fabrieken en receptuur.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Plofkippen zijn gefokt zodat ze binnen 6 weken slachtrijp zijn. Ze groeien van 50 gram naar meer dan 2 kilo. De leefruimte is 15 a 20 kippen per vierkante meter, waar ze elkaar aanvallen en sneller ziektes verspreiden, waardoor veel antibiotica nodig is. Hierdoor kunnen de dieren resistent worden, evenals de mensen die het vlees eten.

Stichting Wakker Dier is begonnen met een campagne om andere producenten te overtuigen om ook te stoppen met het gebruik van plofkippen. Als een grote speler als Unilever met A-merken overstapt, zullen de andere snel volgen. Stichting Wakker Dier wil de aandacht van de consument richten op onder andere McDonald’s, Olvarit en Struik. Mijn persoonlijke mening over deze campagne is dat het de plank misslaat. Ik erger mij kapot aan de reclames op de radio. Maar misschien onthouden mensen het dan wel beter. Ik vind het een nobel streven om de plofkip uit te bannen, maar toch stem ik voor de het Houten Reclameblok 2012 van de Coen en Sander show.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: