Nano voedsel

Tijdens mijn stage ben ik bezig met de nieuwe etiketteringswetgeving. Een verandering is dat in de ingrediëntenlijst moet staan als er nanomateriaal aanwezig is. Enthousiast ging ik op zoek naar voorbeelden van voedsel waar nanomateriaal in is gebruikt. Dit was nog niet zo gemakkelijk als ik dacht.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van nanomateriaal. Nanomateriaal zijn hele kleine deeltjes die een bepaalde functie kunnen hebben. Er is nog veel onzekerheid over het veilige gebruik van deze nanodeeltjes, daarom wordt het nog niet breed gebruikt.

Voordelen kunnen zijn dat het medicijnen in op de juiste locatie in het lichaam afleverd, zonder dat het kapot gaat door het maagzuur. In verpakkingen kunnen de nanodeeltjes aangeven of er al bederfenzymen aanwezig zijn in bijvoorbeeld melk. Dat scheelt heel wat verspilling doordat producten nog goed zijn, maar de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Voldoende redenen om het gebruik van nanodeeltjes verder te onderzoeken. Maar echt relevante voedsel voorbeelden kon ik niet vinden.

  • Er is onderzoek gedaan naar nano-naise. Een mayonaise op basis van plantaardige vetten, maar door de nano deeltjes kan het erg goed binden en blijft de textuur en smaak van normale mayonaise behouden.
  • IJs met nanomateriaal, zodat het minder snel smelt, handig voor knoeiende kinderen en in warme landen. Of om ijs te frituren. Unilever schijnt hier onderzoek naar te doen.
  • Nanothee, een thee die in China verkocht schijnt te worden in verschillende soorten, groene en zwarte thee. Deze thee is zelfs drinkbaar met koud water, zou de anti-oxidanten stimuleren en het lipidengehalte en cholesterol in het bloed verlagen.
  • Brood met omega 6 capsules in het meel, zodat we toch voldoende goede visvetzuren binnen krijgen.

Er valt voldoende te ontdekken met nanomateriaal, spannende nieuwe levensmiddelen te proberen. De vraag hierbij zal dan toch zijn, hoe authentiek is ons eten dan nog? Kan het helpen tegen de hongersnood in de wereld als geen voedsel meer bederft voordat het op ons bord komt? En vooral, hoe veilig is nanomateriaal, is het schadelijk voor onse gezondheid? Allemaal ethische vragen die nog beantwoord moeten worden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: