Probiotische chocolade?

Aanvulling: Ondertussen heb ik de onderstaande reactie ontvangen van Ombar. Ze waren niet blij met mijn artikel. Maar ze hebben wel mijn vraag opgeklaard hoe dit blijkbaar zou kunnen. Ik blijf sceptisch over dit product, maar schijnbaar is het mogelijk om probiotica in een droog product te stoppen. 

Probiotica schijnen goed te zijn voor je weerstand en je darmen. We kennen deze bacteriënstammen vooral van de Yakult, echter het wetenschappelijk bewijs voor dit product was zo mager, dat ze dit niet mogen vermelden. Er volgden verschillende introducties met deze goede bacteriën.

Maar wat ik laatst tegen kwam was probiotic chocolate van Ombar. Een Brits bedrijf dat mood food maakt dat ook gezond is. Ze hadden al chocolade met anti-oxidanten erin. Natuurlijk geen problemen, zo lang er geen claim op staat kan de EFSA het niet verbieden. Maar probiotische bacteriën leven in een waterig milieu, dus yakult, yoghurt, melk etc. Chocolade is een droog product met een lage wateractiviteit. De slechte bacteriën overleven niet in chocolade, dus waarom zouden goede bacteriën dat wel doen? Ze kunnen best deze bacteriën in chocolade stoppen, maar als deze dood zijn wanneer de consument het op eet, hebben ze geen positieve functie in het lichaam. Waarom zou je een ingrediënt in een product stoppen wat geen functie heeft? Ik begrijp deze innovatie niet. Of ze hebben een chemische verbinding gevonden waardoor deze bacteriën overleven in een droge stof. Maar dan is het geen health food meer, wat ze claimen te zijn..

Mijn conclusie: probiotic chocolate is een onzin product, een fabel een feit, het draagt niet op enige wijze bij aan de gezondheid, omdat dit werkzame ingrediënt dood is..

Ik heb Ombar een bericht gestuurd via Twitter, ik hoop dat ze reageren. Wel zo netjes, omdat ze onzin verkopen uiteraard.

Afbeelding

Advertenties

One Response to Probiotische chocolade?

  1. Ilona, I have just read your blog post about Ombar and I am surprised to see that you have posted something about our products that is quite negative and untrue. I would not care if we were making junk food, but we go to great lengths to use the healthiest and best ingredients we can find and it is our intention to create chocolate that contains as much goodness as possible. Adding healthy ingredients such as probiotics is our way of adding a bit of extra goodness.

    In the probiotic industry it is standard practice to dry the probiotic because it is easier to work with. Why would they do this if it killed the bacteria? (Ref these companies: Chr. Hansen, Lallemand, Ganeden) If you buy probiotic as a supplement, it is most often in a capsule and is dry. Obviously it is not ‘dead’ just because it is dry. Please, you have not researched this at all which is surprising because you want to become a scientist. Indeed, it appears you have only looked on the supermarket shelf for research.

    Chocolate is indeed a very dry environment which actually makes it very stable. We have had our chocolate analysed for it’s ability to survive the production process and so we are sure that there will be a minimum of 1 billion CFU in the product when it is consumed. I have not seen your Twitter message to us, but I would certainly have preferred it if you had looked into this properly and also obtained an answer from us before publishing things that are not true. I therefore hope you will take the right steps to correct your blog post. In the meantime, if you need any further clarification, please contact me by email.

    Richard Turner, Director
    Mood Foods Ltd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: