De Etende mens

DesignhuisDe Etende mens is de tentoonstelling over design en voeding in het Designhuis in Eindhoven. Deze tentoonstelling is opgezet ter ere van de Dutch Design Week. Door het grote succes is deze tentoonstelling verlengd tot 6 januari 2013. Het werd dus hoog tijd om langs te gaan in Eindhoven. Deze tentoonstelling werd samengesteld door Marije Vogelenzang, die vrij bekend is op het gebied van voedsel en design.

Bij de Etende mens hebben ontwerpers en kunstenaars nagedacht over de link tussen vormgeving, eten en de herkomst. Designers hebben een grote invloed op de vormgeving van voedsel en voedselvraagstukken. Ze kunnen een bijdrage leveren aan de toekomst van voeding en de voedingsketen.

Bij binnenkomst ruik je de groenten en kruiden al die in bakken staan opgesteld bij de ingang. Dit valt onder de guerilla gardening, de bezoeker kan zelf planten en oogsten van deze bakken. Boven aan de trap staat een Aquaponics van Mediametic uit Amsterdam. Deze installatie is een duurzaam ecosysteem, waarbij planten en vissen worden gekweekt. Er zijn verschillende ruimtes met thema’s aanwezig zoals Vlees voor ontwerpers of playing with food frees the spirit.

Een aantal kunstwerken die mij erg aanspraken waren de compost sculpture van visflesjes van sojasaus van Artúr van Balen. Hij stelt de kritische noot van de hoeveelheid flesjes die worden geconsumeerd en weg gegooid. Hij ontwikkelde flesjes die biologisch afbreekbaar zijn in water. Hij maakte ook porseleinen kippen ter discussie van de productie van de plofkippen.

Er was een vaas gemaakt van honingraten, papieren bordjes met de laatste maaltijd van ter dood veroordeelden, gebreide groentes. Ontwerpen en design van pasta, kindersuprise, pringles, magnum en gummibeertjes. Maar ook goede ontwikkelingen zoals Simon Berry die Coca Cola gebruikt om diarree remmers te verspreiden in Afrika door het goede distributienetwerk. Het aan de kaak stellen van het weg gooien van “Mutatoes”, afgekeurd groente en fruit in rare vormen en de actie Power to the Pieper van Youth Food Movement. Voor de toekomst waren er ideeën voor de voedselproductieflats, het zelf produceren van kweekvlees, eten van insecten en de voedsel 3D-printer.

Het leukste vond ik toch wel “voedseltje spelen” van Tomm Velthuis. Deze kunstenaar wil op een speelse manier de Mega-Varkensstallen aan de tand stellen. Het ouderwetse houten speelgoed geeft weer hoe de stallen eruit zien, ook maïs en bomen zitten in zijn pakket. Hij was zelf aanwezig om zijn project weer op te zetten. Hij vertelde dat je op deze manier kinderen gemakkelijker kan vertellen wat een mega-stal is. Ouders vinden het soms moeilijk, de eerste reactie van kinderen is vaak “de stallen hebben geen deur, hoe moeten ze eruit”. In de toekomst zal deze stal ook te koop zijn, maar in de eerste instantie zal het nog duur zijn, bij “mega”productie zal het in de toekomst ook goedkoper worden voor de normale consument en niet alleen de verzamelaar.

Als ik het zo bekijk vond ik alles van de tentoonstelling interessant en leuk om te zien. Een aanrader voor mensen die van voeding houden al is het maar om te eten. Het is erg leuk en interessant te zien wat designers met voeding doen de toekomst en vooral leuk spelen!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Interessante sites zijn ook: Thinking Food Design, Youth Food Movement, Make Food Not War

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: