De Tostifabriek

tosti2Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Even in het tosti-ijzer en je hebt een tosti, simpel toch? De Tostifabriek onderzoekt of het echt zo gemakkelijk is. Alle ingrediënten voor de tosti worden van het begin tot het eind zelf geproduceerd.

Eind september wordt de eerste tosti geoogst. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe ontzettend veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is.

tosti1Eind februari zaaien ze het graan. Een maand later komen de biggen en de koeien aan en opent de fabriek haar deuren. Acht maanden lang zal er dagelijks goed voor het veld en de dieren worden gezorgd. Terwijl het graan opkomt, groeien de twee biggetjes op tot ham en produceren de koeien melk.

Gedurende de hele lente en zomer worden buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen uitgenodigd om te komen kijken of te helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, uitmesten van de stallen mesten, kaas persen of het maken van de ham. In augustus wordt het graan geoogst, meel gemaald, brood gebakken en worden de tosti’s gepresenteerd op het oogstfeest.

Het team van vrijwilligers achter de Tostifabriek zijn jonge stedelingen met verschillende creatieve achtergronden. Ze delen vooral een grote liefde voor voedsel en zijn super gedreven om de lekkerste en meest interessante tosti’s ter wereld te maken. Ze worden bijgestaan door professionele veehouders en akkerbouwers, die helpen bij het welzijn van de dieren en het bereiken van een mooie graanoogst.

De Tostifabriek wordt gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam waar het onderdeel uitmaken van de tijdelijke stad van Mediamatic, een zelfgebouwde stad waar geëxperimenteerd wordt met nog veel meer nieuwe manieren van bouwen, groeien, maken en energie opwekken. Om de financiering rond te krijgen kan de Tostifabriek jouw hulp goed gebruiken. Voor de donatie’s krijg van één van de eerste 500 tosti’s tot de benaming van de koe naar jou/jouw bedrijf. En kom zeker langs, ik ga ook zeker even kijken..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: