Lactosevrije verse melk

Campina lactosevrij

Vanaf maandag 4 maart ligt Campina Lactose Vrij in de winkel. Mensen met lactose-intolerantie kunnen volgens Friesland Campina nu ook profiteren van al het goede en lekkere van melk. De alternatieven waren tot nu toe vrij beperkt en lieten in smaak te wensen over. De lactosevrije melk is gemaakt door een speciale filtertechniek toe te passen. Op deze manier smaakt de melk precies hetzelfde als normale halfvolle melk. “Uit ons consumentenonderzoek blijkt dat mensen met lactose-intolerantie dit product omarmen.” Naast de verse halfvolle Campina Lactose Vrij introduceert Campina vanaf 4 maart ook een lang houdbare halfvolle lactosevrije melk. Beide nieuwe producten zijn verkrijgbaar in de supermarkt.

Natuurlijk is Nederland een melkland, iedereen is opgegroeid met melk. Om deze reden zijn de mensen in Nederland vrij lang. De moedermelk is afgesteld op de groei van het jong. Dat is bij kinderen anders dan bij kalveren. De onderzoeker aan Amerikaanse Harvard universiteit Walter Willett  zet zijn vraagtekens bij het advies om 3 à 4 glazen melk per dag te drinken. Melk zou juist een risicofactor zijn van verschillende kanker zoals prostaatkanker, borst- en eierstokkanker. Volgens Willett lopen lange mensen meer risico op deze kanker. Mensen die melk drinken maken evenveel kans op botbreuken als mensen die geen melk drinken. Hij geeft aan dat twee glazen melk per dag al slecht kan zijn. Hij ontkent niet dat melk ook voordelen heeft, maar onderzoek moet uitwijzen of dit opweegt tegen de nadelen.

Walter Willett maakte de melk industrie flink pissig met deze uitspraken. Zeker omdat Nederland erg veel melk produceert en drinkt. Ik zeg niet dat het ontwikkelen van lactosevrije melk een slechte ontwikkeling is. Maar de mensen met lactose-intolerantie zijn al gewend om geen melk te gebruiken. Het is fijn voor de mensen met lactose-intolerantie dat ze nu melk kunnen drinken, maar is het echt nodig en is het echt gezond?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: