Paardenvleesschandaal?

Paard of rund?

Paard of rund?

Een tijd geleden werden er gerechten terug geroepen uit de supermarkten omdat er paardenvlees in was verwerkt. IKEA riep zijn balletjes terug omdat er paard in zat. Gisteren kwam er in het nieuws dat er 50 miljoen kilo aan rundvlees moet worden terug geroepen. Dat is vlees van ruim 250.000 runderen die voor niets zijn geslacht. Het gaat om de vleesproductie van 1 januari 2011 tot 15 februari 2013. Veel van het vlees is al op gegeten maar het is ook verwerkt in diepvriesproducten zoals frikadellen en hamburgers. Het gaat over een paardenvleesschandaal, ik vind het eerder een schandaal dat dit vlees vernietigd wordt, dit is pure voedselverspilling!

Er was een enorme ophef over het feit dat er paardenvlees in ons rundvlees zat. Het was niet op de etiketten vermeld. Natuurlijk is het een schandaal dat de consument is misleid omdat de verkeerde informatie op de verpakking staat. De etiketten horen transparant te zijn. Nederland heeft het grootste consumentenvertrouwen in de levensmiddelenindustrie van Europa. De Nederlanders hebben veel vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van het voedsel. Dit is ook te zien aan het aantal recalls van voedsel elk jaar, dit is vaak minimaal. De meeste levensmiddelen die een gevaar leveren voor de gezondheid worden al terug gehaald voordat het zelfs de supermarkt kan bereiken, daar heeft de consument geen last van.

Nu moet er dus 50 miljoen kilo aan rundvlees worden teruggevraagd. Als die hoeveelheid is doorgedrongen, bedenk dan dat al die dieren voor niets zijn gestorven. Al die koeien én paarden. In plaats van gegeten te worden moet dit vlees worden vernietigd. Dit is echt de reinste verspilling van voedsel. Ik ben geen vegetariër maar dit stuit mij echt tegen de borst. Zulke grote hoeveelheden vlees dat gewoon wordt weg gegooid. Ik dacht dat de overheid juist tegen voedselverspilling is.

Het vlees vormt geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, wat is dan het grote probleem? Dat de consument is misleid? Is dat het waard om alles gewoon weg te gooien? Waarom mensen bezwaar hebben tegen het eten van paardenvlees weet ik niet. Vrij recent heb ik een paardenvleesburger gegeten, dit was heel erg lekker vlees. Het vlees van paarden is een stuk gezonder omdat er minder vet in zit dan in regulier vlees dat we in de supermarkten kopen. De Britse consumenten kochten door dit schandaal juist meer paardenvlees, omdat ze nieuwsgierig waren naar de smaak.

Als mensen meer transparantie willen, dan is de enige optie het opnieuw etiketteren van de producten die dit rund/paardenvlees bevat om deze voedselverspilling tegen te gaan . Gewoon simpel een ander etiket erop plakken. Dan kan de consument zelf bepalen of ze dit rund/paardenvlees kopen en eten of niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: