Eerste hamburger van kweekvlees is een feit

14MEAT_SPAN-popup-v2Een hamburger van kweekvlees zal de meeste mensen niet echt aanspreken. Maar dit is wel de toekomst. Dr. Mark Post van de Universiteit van Maastricht heeft jaren onderzoek gedaan naar het kweken van vlees. Hij kweekte van kleine stukjes spierweefsel van een rund een burger van 500 gram. Zijn techniek is gebaseerd op het onderzoek voor het kweken van weefsels en organen. De burger wordt over een paar weken in Londen gepresenteerd en zou ruim €25.000 kosten. Dr. Post ziet het succes om een burger te maken als een manier om investeerders aan te trekken zodat het produceren van dit vlees goedkoper wordt en in de toekomst ook voor consumenten beschikbaar is.

Hoewel er altijd ethische bezwaren zijn, vind ik dit een geweldig initiatief. Volgens Dr. Post is het vlees net zo veilig, of zelfs veiliger dan normaal vlees. Er zijn een stuk minder besmettingsmogelijkheden met bacteriën en schimmels. Er zitten geen hormonen en antibiotica in zoals vaak het geval is bij normaal vlees. Of zieke schapenhersenen, waardoor BSE ontstaat. Ook is het kweken van vlees een duurzame productiemethode. Er is een lager gebruik van water, land en energie en een lagere uitstoot van  broeikasgassen als CO2 en methaan.

HamburgerHet produceren op grote schaal van kweekvlees ligt natuurlijk in de toekomst. Volgens Dr. Post is het vlees eetbaar, alleen wat minder sappig doordat er geen vet in zit. Wanneer het beter bekend is kan de consument langzaam aan het idee van kweekvlees wennen. Eventueel kan er nog worden samengewerkt met 3D-printers om het vlees de “ideale” vorm te kunnen geven. Er zijn een stuk minder koeien/varkens/kippen nodig voor de vleesproductie. Natuurlijk zullen er altijd deze dieren moeten blijven bestaan voor de juiste stamcellen. De beste koeien kunnen worden uitgezocht voor een stukje hamburger. Kweek-je-eigen-vlees-kit thuis en nog meer mogelijkheden. Aangezien we in de toekomst steeds meer mensen hebben de landen Azië en Afrika ook steeds meer vlees willen eten. Dit is toch het eten van de toekomst, gewoon kweken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: